Waar mag je ankeren en voor hoelang? Wat zijn de regels?

Waar mag je ankeren en voor hoelang? Wat zijn de regels?

Stel je voor: Het is een hete dag of de jachthaven ligt helemaal vol en je bent in een prachtige omgeving dan kan je voor anker gaan. Maar waar mag je ankeren en voor hoelang?

Heerlijk genieten van de omgeving kan door voor anker te gaan wat vrijwel overal, zonder tijdsduur regels, mag. In tegenstelling tot plaatsen waar borden voor anker gaan verbieden of de scheepvaart hinderen.

Voor anker gaan? Lees hier hoe je dat veilig en correct doet.

Waar mag je ankeren en voor hoelang?

Waar mag je ankeren?

Waar mag je ankeren?

Wanneer je de regels volgt mag je bijna overal voor anker gaan in Nederland. Op de vaarkaart staat goed aangegeven waar je niet voor anker mag alsook worden er ankergebieden aangegeven.

Op de volgende plekken mag je niet ankeren, onder andere te vinden in het BPR Artikel 7:

  • Ankerverbod door middel van een verbodsbord
  • Onder een brug
  • Onder een hoogspanningslijn
  • Vaargeul
  • In de route van een veerpont
  • Waar scheepvaart gehinderd wordt
  • Waar schepen kunnen keren

Veelal is het gezond verstand gebruiken. Het voor anker gaan bij een havenmonding, bij steigers of smalle waterweg is gewoon niet handig omdat je de scheepvaart hindert. Gelukkig is er ruimte genoeg om een mooi ankerplekje te vinden en zijn de regels best soepel. In de basis is de volgende regel de meest simpele: Zorg dat je anderen niet hindert.

Hoelang mag je voor anker?

Eigenlijk bestaan er geen regels die bepalen hoelang je voor anker mag liggen. In Nederland is er geen regel dat je verplicht om na een aantal dagen voor anker te hebben gelegen je weer weg moet. Je zou eigenlijk zo lang als je wil voor anker kunnen liggen, maar je mag ook geen permanent obstakel worden, wederom gezond verstand.

Er zijn wel gebieden waar openbare verordeningen gelden. Het Grevelingenmeer is daar zo’n voorbeeld van. Daar mag u niet meer dan 3×24 uur op dezelfde openbare ligplaats blijven en zul je daarna een andere plek moeten gaan vinden. Voor anker gaan wordt gezien als een ligplaats nemen.

Zorg dat je voorbereid op reis gaat en op de hoogte bent van de regels.

Hoe lang mag je voor anker?

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *