Lijnen wassen: Tips om lijnen schoon en soepel te krijgen

Zijn je lijnen groen uitgeslagen of door zout hard geworden? Tijdens het seizoen en/of in de herfst/winter worden lijnen zoals vallen en schoten vaak vies. Ze nemen veel zout en vuil op of door algengroei. Lijnen wassen in de wasmachine is niet moeilijk en daarom is het verstandig de lijnen in de winter of voorjaar te gaan wassen. Zo kun je in het nieuwe vaarseizoen genieten van schone en soepele lijnen.

Hoe krijg ik de lijnen uit de mast of giek?

Met een reserve val of dunne lijntjes kun je de vallen of lijnen uit de giek of mast trekken. Vergeet niet de lijn vast te zetten om te voorkomen dat je beide lijnen per ongeluk uit de mast trekt. Met een naald en wat takelgaren kun je de val of dunne lijntjes aan elkaar vastmaken. Mocht je val een vlaams oog hebben is helemaal gemakkelijk om de dunne lijn eraan vast te knopen. Vergeet niet beide kanten van de dunne lijn of reserve val goed vast te zetten.

Lijnen wassen: Tips om lijnen schoon en soepel te krijgen

Wat te doen met groen uitgeslagen lijnen?

Zijn de lijnen helemaal groen uitgeslagen van de alg? Laat dan de lijnen eerst een dag in een emmer of speciekuip weken met Biotex. En daarna de lijnen goed uitspoelen.

Hoe kan ik het beste mijn lijnen wassen?

De lijnen wassen op bijvoorbeeld 30 graden met wat waspoeder en een scheutje wasverzachter maakt de lijnen schoon en soepel.

Bij het wassen van meerdere lijnen is het raadzaam om elke lijn los in een kussensloop te doen en niet te centrifugeren. Als je dit wel doet heb je een grote kans op een avondvullend ontknoop activiteit.

Sluitingen of andere harde delen van een lijn moeten in een washandje en dichtgeknoopt met een touwtje waardoor je geen schade aan de wasmachine krijgt.

Twijfel je of lijnen wassen in de wasmachine wel goed is voor de lijnen kun je ook kiezen om ze met de hand te wassen in bad.

Schoon? Laat de gewassen lijnen goed drogen over een waslijn en je boot ziet er weer verzorgd uit.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *