Voor anker gaan? Zo doe je dat veilig en correct.

Voor anker gaan? Zo doe je dat veilig en correct.

Voor anker gaan is een ideale manier om in alle rust ergens te gaan liggen of bij motorpech of slechte weersomstandigheden. Toch zijn er wat zaken waar je rekening mee moet houden. Want het klinkt toch eenvoudig om het anker over boord te werpen en je ligt vast? Want niet elke plek is geschikt om te ankeren en de waterdiepte en/of wind bepalen de lengte van de ankerlijn of ankerketting. In deze blog lees je tips over wat je moet doen.

Lees hier waar mag je ankeren en voor hoelang.

Voor anker gaan? Zo doe je dat veilig en correct.

Hoe ga je voor anker met je boot?

Volg de onderstaande stappen:

 • Kies een geschikte ankerplaats met voldoende ruimte en diepgang.
 • Bekijk de waterdiepte en de bodem.
 • Bereid je ankergerei, zoals de ankerlijn/ankerketting voor.
 • Bepaal hoeveel lijn/ketting je moet steken.
 • Vaar, tegen de wind in, langzaam naar de ankerplek.
 • Door achteruit te slaan haal de vaart eruit
 • Wanneer de boot achteruit begint te varen laat je het anker naar de bodem zakken.
 • Zet bij voldoende lengte de lijn/ketting vast.
 • Graaf het anker in door kortstondig stevig achteruit te slaan.
 • Controleer het anker.
 • Laat anderen met een ankerbol overdag en ankerlicht bij nacht weten dat je voor anker ligt.

Kies een geschikte ankerplaats

Een goede ankerplaats is niet te diep, heeft een losse bodemstructuur zoals blubber of zand en biedt beschutting tegen wind en golfslag. Lig niet te dicht bij een lagerwal en kies bij voorkeur een plaats onder hogerwal. De juiste bodemstructuur zorgt ervoor dat het anker zich goed kan ingraven. Op sommige waterkaarten staan met een anker symbol goede ankerplaatsen aangegeven.

Hoeveel ankerlijn of ankerketting moet ik steken?

Voldoende lijn of ketting steken zorgt ervoor dat het anker goed kan ingraven. Gebruikelijk wordt geadviseerd om 5 keer de diepte voor ankerlijn en 3 keer de diepte voor ankerketting te steken. Doe je dit niet heb je de kans dat het deze over de bodem sleept, ook wel een krabbend anker genoemd. Dit kan soms te zien zijn aan ‘schokken’ in de ankerlijn/ankerketting. Bij slechte weersomstandigheden is meer ankerlijn of ankerketting zeker noodzakelijk.

Met een dieptemeter bepaal je de waterdiepte. Wat vaak vergeten wordt is om de hoogte van de boeg hier bij op te tellen, bijvoorbeeld een meter. Hierdoor kan de gestoken lengte al snel 3 tot 5 meter te kort zijn. Je kan de ankerlijn/ankerketting per zoveel meter markeren waardoor het makkelijker te bepalen is hoeveel er gestoken is.

Een alternatieve berekening voor ankerketting die ik zelf toepas is:

15 meter + 2 keer (diepte in meters + boeghoogte in meters)

Voorbeeld bij 3 meter diepte: 15 meter + 2 keer (3 meter + 1,5 meter) = 24 meter ankerketting steken

Vaar achteruit

Door achteruit te slaan haal je de snelheid uit de boot en laat je het anker vallen op het moment dat de boot langzaam achteruit vaart. Hierdoor voorkom je dat de ankerketting in een kluit op de bodem terecht komt en dat je over de ankerlijn of ankerketting heen vaart met alle gevolgen van dien zoals schade of de ankerlijn in de schroef.

Anker goed ingegraven?

Een snelle koerswijziging en/of het schuin van de boot afgaande ankerlijn of ankerketting geeft aan dat het anker is ingegraven. Daarnaast zal de kop van het schip in de wind draaien.

Ankerboei

Een ankerboei is aan te bevelen op stilstaand water zodat je de plaats van het anker kunt markeren. Ook het lostrekken is hierdoor mogelijk door aan de ankerboei lijn te trekken wanneer deze rotsvast zit.

Op getijwater is het gebruik van een ankerboei af te raden doordat de ankerboei vast kan komen te zitten onder de boot en het anker lost trekt bij het kenteren van het tij.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *