Regels vlag op boot? Vlag etiquette: hoe en welke vlag je voert

Regels vlag op boot? Vlag etiquette: hoe en welke vlag je voert

Regels vlag op boot?

Altijd al afgevraagd of er regels zijn over hoe en welke vlag je op je boot moet voeren? Het antwoord is ja. Er zijn wel degelijk regels en vlag etiquette regels. In het BPR artikel 3.03 worden de volgende regels voorgeschreven:

Hoofdstuk 3: Optische tekens van schepen
Afdeling I. Algemene bepalingen
Artikel 3.03. Borden, vlaggen, en wimpels

 1. Voor zover niet anders wordt bepaald, moeten de borden en vlaggen die een schip ingevolge dit reglement moet voeren rechthoekig zijn.
 2. Zij mogen niet vervuild en de kleuren mogen niet verbleekt zijn.
 3. De afmetingen moeten tenminste als volgt zijn:
  a. voor borden en vlaggen: een lengte en een hoogte van elk tenminste 1 m;
  b. voor wimpels: een lengte van tenminste 1 m en een hoogte aan één zijde van tenminste 0,50 m.
 4. In afwijking van het derde lid mogen voor kleine schepen voorwerpen van geringere afmetingen worden gebruikt die in verhouding staan tot de grootte van het kleine schip. De afmetingen moeten echter in ieder geval zodanig zijn, dat een goede zichtbaarheid wordt verzekerd.

Verschillende vlaggen voor je boot met elk hun eigen etiquette regels

Er is een grote diversiteit aan verschillende vlaggen. Elke vlag heeft zijn eigen etiquette en regels over waar en wanneer je de vlag op je boot mag voeren. Er zijn:

De natievlag

Op het achterschip behoort, met gepaste afmetingen een rechthoekige natievlag, of nationale vlag, te zitten. Het getuigt van slechte etiquette als deze in het water hangt. De natievlaggen zijn vlaggen van landen. Maar vlaggen van Europa of Friesland zijn geen natievlaggen. Daarentegen mogen alleen de vlaggen van de koninklijke zeil (KNZR) en roei verenigingen (KNZR, KRZM) wel als natievlag gevoerd worden, maar andere clubs met het predikaat ‘koninklijk’ niet.

De vlaggenstok van een natievlag moet recht en achterover hellend in de as van het vaartuig geplaatst worden maar iets naar stuurboord mag ook wanneer dit niet kan. Platbodem of ronde jachten mogen een gebogen vlaggenmast gebruiken die op het roer geplaatst is.

De natievlag mag men alleen overdag voeren als men aan boord is.

De clubvlag

Een clubvlag is een wimpel (gelijkbenige driehoek) met de hijs aan de korte zijde. De hoogte/breedte verhouding is 2:3. Een enkele clubvlag mag je in de top van de mast of aan de bakboord zaling voeren. Maar bij motorboten zonder mast mag de clubvlag op het voorsteven zitten. Bij meerdere club lidmaatschappen mag er geen tweede clubvlag onder de eerste te hangen.

Als men aan boord is mag men de clubvlag dag en nacht voeren.

De geuzenvlag

De geuzenvlag is een rechthoekige vlag die voorsteven gevoerd dient te worden. De geuzenvlag is een kleine provinciale, stedelijke of persoonlijke wimpel.

De geuzenvlag mag men alleen overdag voeren samen met de natievlag.

De beleefdheidsvlag

De beleefdheidsvlag of gastenvlag is een kleine natievlag uit respect naar een ander land die u bezoekt. Een Belgische beleefdheidsvlag wordt in combinatie met de natievlag in de stuurboord zaling wanneer u in Belgische wateren vaart gehesen. Bijvoorbeeld voert men in Nederland regelmatig de provincie beleefdheidsvlag.

De beleefdheidsvlag mag men alleen overdag voeren samen met de natievlag.

Eigenaars- of bezoekersvlag

De eigenaars- of bezoekersvlag, ook wel drankvlag genoemd, is een rechthoekige vlag die in de stuurboord zaling onder de eventuele beleefdheidsvlag op een stil liggend schip gevoerd mag worden. De drankvlag is door de eigenaar zelf gemaakt wat aangeeft of de eigenaar bezoek wil ontvangen.

 • Een vlag met bijvoorbeeld een kop koffie betekend bezoek gewenst.
 • Een blauwe vlag betekend geen bezoek gewenst.

Een drankvlag mag men alleen overdag op een stil liggend schip voeren wanneer de eigenaar aan boord is.

Regels vlag op boot: Drankvlag

Vlag etiquette regels voor overige vlaggen en wimpels

Overige vlaggen en wimpels voert men in de bakboord zaling. Bijvoorbeeld een vlag van de KNRM of een zelfgemaakte vlag.

Wimpel KNRM

Een overzicht wanneer je de vlag mag voeren

 • Natievlag: Overdag
 • Clubvlag: Dag en nacht wanneer het schip in gebruik is
 • Geuzenvlag: Overdag samen met de natievlag
 • Beleefdheidsvlag: Overdag samen met de natievlag
 • Eigenaars-/bezoekersvlag: Overdag wanneer de eigenaar aan boord is.

Overdag betekent op dagen vanaf 08:00 (zondag vanaf 09:00) tot zonsondergang, maar niet later dan 21:00 (22:00 zomertijd). Daarentegen mag je tijdens het varen van deze tijden afwijken.

5 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *