Railingnet fruitmand. Zelf een fruitmand maken voor aan boord.

Railingnet fruitmand. Zelf een fruitmand maken voor aan boord.

Een fruitmand met vers fruit is handig en ziet er gezellig uit. Maar op een zeiljacht loop je het risico dat het fruit met mand en al door de kajuit gaat rollen waardoor het fruit beurs of beschadigd raakt. Railingnetten gebruiken bij het varen met kinderen is wijs voor de veiligheid en om de knuffels en speelgoed aan boord te houden. Maar je kunt nog meer met railingnetten, zoals het maken van een fruitmand met een railingnet.

Fruitmand gemaakt met railingnet

Wat heb je nodig om de fruitmand te maken

Om de fruitmand te kunnen maken heb je de volgende spullen nodig:

 • Een schaar
 • Aansteker om de uiteinden van het touw en railingnet dicht te branden
 • Touw om de fruitmand op te hangen
 • Railingnet (zorg voor voldoende lengte)

Laten we aan de slag gaan

De volgende stappen beschrijven hoe je de fruitmand kunt maken. Stap 2 zul je misschien een paar keer moeten doen zodat je de juiste maat vindt voor de situatie bij jou aan boord.

 1. Vouw het railingnet dubbel zodat de boven en onderkant (dikke streng) op elkaar liggen waardoor je een soort hangmat creëert.
  Stap 1
 2. Rijg 2 touwen door het railingnet en knoop deze vast. Zorg ervoor dat de ‘buidel’ groot genoeg is voordat je doorgaat naar stap 3. Als de buidel niet groot genoeg is moet er ‘schuiner’ en/of ‘wijder’ geregen worden. Herhaal deze stap net zolang je tevreden bent.
  Stap 2
 3. Als je tevreden bent met de maten maak dan de knoop definitief en knip het restant van de railingnet af. Door middel het dichtbranden van de afgeknipte touwen met een aansteker zal het touw niet meer ontrafelen.
  Stap 3
 4. Ten slotte. Zoek een plek waar de fruitmand vrij kan slingeren en opgehangen kan worden. Gebruik bijvoorbeeld een paalsteek om de fruitmand op te hangen om een handvat of paal vast te maken.

Veel fruit-veilige zeemijlen toegewenst.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *