Tips voor kinderen aan boord – 12 praktische tips.

Tips voor kinderen aan boord

Deze 12 praktische tips voor varen met kinderen aan boord kunnen helpen voor een leuke tijd aan boord.

Laten we beginnen met de meest belangrijke tip van allemaal: Beleef een leuke en fantastische tijd aan boord. Deel je passie voor varen met je kinderen aan boord en betrek ze bij alles wat je doet, zodat je samen het meest geniet!

Tips voor kinderen aan boord

Reddingsvest op de steiger

2. Veiligheid

Neem alle veiligheidsmaatregelen serieus. Dit lijkt vanzelfsprekend maar een ongeluk zit in een klein hoekje of wordt op bezuinigd. Zorg voor een goed passend reddingsvest dat voldoet aan de eisen (geen zwemvest, welke geen kraag heeft om het hoofd van je kind boven het water te houden) dat je kind(eren) altijd aan hebben, ook als ze al kunnen zwemmen!

3. Op de steiger en aan wal

Voor een wandeling aan wal maken is een opvouwbare en compacte buggy of een draagdoek/draagzak erg praktisch zodat je je handen vrij hebt.

Als je kind zelfstandig kan lopen zijn afspraken over hoe te lopen over de steiger noodzakelijk. Allereerst: Nooit rennen op de steiger. Ook met een klein kind kun je afspreken altijd in het midden te lopen en laat je kind in het midden stil blijven staan zodra er een ’tegenligger’ aankomt. Laat de volwassene er maar omheen lopen.

Tips voor kinderen aan boord: Steiger

Compas

4. Korte afstanden varen met kinderen aan boord

Om het voor iedereen leuk te houden helpt het om met kinderen aan boord korte afstanden te varen omdat kinderen zich snel vervelen. Plan vooraf de haven en ankermomenten en plan een rustdag in.

5. Zitten aan boord

Zorg dat je een goed kinderzitje mee hebt dat verplaatsbaar is en goed vast te zetten is wanneer je kinderen nog jong zijn. Als je een boot huurt beschikt de verhuurder vaak over kinderstoeltjes. Vraag dit even na.
Een Maxi-Cosi kan erg handig zijn als je baby nog niet kan zitten.

6. Eten met kinderen aan boord

Zorg dat je goed voorbereid begint aan een zeil/vaar-tocht. Als je borstvoeding geeft kan het handig zijn alles binnen handbereik te hebben en een stabiele plek te hebben. Een thermoskan met heet water en voeding vooraf afmeten voorkomt vervelende handelingen tijdens het varen.
Is je baby al toe aan vaste voeding? Zorg dan voor voldoende bakjes waar je de klaargemaakte hapjes in kunt bewaren.
Voor peuters en kleuters kan het handig zijn om een “bed-dienblad” te hebben. Dit voorkomt een hoop schoonmaken na de maaltijd.

7. Slapen aan boord

Neem een opvouwbaar campingbedje of babytentje mee (bijv. van Deryan). Met dit mini koepeltentje creëer je eenvoudig een (mugvrije!) slaapplek voor je baby of peuter. Dit tentje kan ook fungeren als box, waar je kleine in kan spelen terwijl jullie de boot aanleggen, wegvaren of andere manoeuvres moeten doen.

Sommige jachten hebben een “verhoogde” spiegel. Daarom kan golfslag hinderlijke klots geluiden veroorzaken. Maar een paar holle zwem noodles vastbinden langs het achterschip kan deze geluiden aanzienlijk verminderen.

Tips voor kinderen aan boord: Schep emmer zand

8. Spelen aan boord

Meest persoonlijke van de tips voor kinderen aan boord is zorgen voor voldoende en favoriete speelgoed.

9. Boodschappen

Aan boodschappen doen is geen ontkomen aan maar hoe kun je het jezelf makkelijker maken? Zeker omdat supermarkten vaak niet in de buurt van een jachthaven liggen, dus dat betekend vaak een flinke wandeling. Maar, een opvouwbare bolderkar biedt een mooie oplossing om niet het hele stuk met zware boodschappen te hoeven lopen. Ook omdat kinderen het geweldig vinden om erin te zitten. Zorg voor wat lekkers tijdens de wandeling en voldoende drinken voor de warme dagen.

Illustratie zandkasteel

10. In de zon

Naast veiligheid is dit ook een hele belangrijke van de tips voor kinderen aan boord. Goede bescherming in de zon is belangrijk. Goed om te weten dat je op het water twee keer zo snel kan verbranden.

  • Zoek schaduw waar mogelijk
  • Draag UV-werende kleding (donkere en dikkere kleding kan tot wel factor 50) beschermen.
  • Smeer goed in
  • Gebruik een petje, hoedje en zonnebril
  • Parasol voor de buggy/wandelwagen

Zonnebrand die bij ons goed werkt kunt u hier vinden

Op bijvoorbeeld een zeiljacht is het makkelijk, wanneer je voor anker ligt of in een jachthaven, extra schaduw te creëren door een schaduwdoek op te hangen aan de giek en/of verstaging. Ook het uitrollen van een rolfok behoord ook tot de mogelijkheden.

11. Tips voor zwemmen

Heerlijk is het met kinderen aan boord dat je zo het water in kunt plonsen. In Nederland kan het voor een baby nog wel fris zijn in het water. Je kunt kijken voor een baby wet-suit. Ideaal zijn de baby-floats waardoor je je handen meer vrij hebt.

12. In bad

Een opblaasbaar baby badje voor in de kuip is ideaal om in te badderen en eenvoudig te vullen met de buitendouche. Sommige jachthavens bieden doucheruimtes speciaal voor baby’s. Een douchezak is ideaal voor als je voor anker ligt of geen boiler aan boord hebt.

Tips voor kinderen aan boord

Heb jij nog tips voor varen met kinderen aan boord, laat dit ons weten via het contact formulier. Dan zetten wij die erbij.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *